Tehnologija

RISC proti CISC
ARM najdemo praktično v vseh napravah, ki uporabljajo elektriko in potrebujejo nekaj lastne pameti. Tudi v avtomobilih.
ARM najdemo praktično v vseh napravah, ki uporabljajo elektriko in potrebujejo nekaj lastne pameti. Tudi v avtomobilih.

Kateri retro je vaš najljubši?

18.10.2018 16:57 Artur Švarc

Razvoj Intelovih CISC procesorjev temelji na prepričanju, da če je nekaj vgrajeno v čip, je hitrejše kot če to izvaja softver.

Ta filozofija se je začela že pri 8080 in se nadaljuje v x86 arhitekturo. Zgodnji 8-bitni čipi niso imeli ukaza za množenje celih števil, zato je moral to funkcijo opravljati softver z večkratnim seštevanjem. 8086 je množenje in deljenje dodal v čip, generacije za njim pa so dobile še bolj kompleksne operacije. A vse to je imelo ceno. Najbolj enostavne operacije pri 8086 so zahtevale dva cikla ure, kompleksnejše pa še več. Povečevanje hitrosti ure je bilo povezano s temi kompleksnejšimi operacijami.

Pristop RISC je povsem drugačen. Zasnovana na Berkeleyu v začetku osemdesetih je arhitektura narejena tako, da lahko procesor v enem ciklu izvede več enostavnih ukazov. Da bi obdržali enostavnost, so omejili dostopanje do pomnilnika na samo dve funkciji, Load in Store, vse ostale funkcije pa so se morale izvajati znotraj registrov procesorja. Druga verzija Berkeleyevega RISC-a je premagala vse mikro računalnike tistega časa in pokazala precejšnjo premoč nad Motorolinim M68000, ki je veljal za enega najboljših CISC dizajnov tistega časa.

Kmalu je sledilo tudi komercialno zanimanje, več podjetij je predstavilo svoje RISC procesorje. Ob Acornu so bili tu še MIPS, Sun Microsystemov SPARC, HP-jev PA-RISC, DEC-ov Alpha in IBM-ov POWER. Vsi ti so bili namenjeni visoko zmogljivim UNIX sistemom. Od takrat je preteklo dosti elektronov in mnogo teh sistemov je le še del zgodovine. Le MIPS še najdemo v igralnih konzolah, SPARC pa v UNIX delovnih postajah.

Retromanija

Kontakt z nami

Novice

© Copyright 2012-2018 Retromanija