Amiga

Vojna zombijev – Amiga Inc. vstal od mrtvih
Vojna zombijev – Amiga Inc. vstal od mrtvih

Kateri retro je vaš najljubši?

27.10.2018 14:11 Artur Švarc

Ne, to ni haloweenska šala, še 24 let po smrti Commodorja nekatere firme preprosto nočejo umreti in delajo zgago v skupnosti.

Vse se je začelo pred 14 dnevi, ko je prišla nova verzija AmigaOS 3.1.4 in ustreznega KS, ki jo je razvil Hyperion in potem je v igro takoj vstopil Cloanto, ki si tudi  lasti pravico do te intelektualne lastnine. Hyperion jim ni ostal dolžan in je po njih usekal na Amiga forumih in še kje, medtem pa se je vse skupaj že preselilo na sodišče, potem ko sta čudežno od mrtvih vstali dve podjetji, Amino in Amiga Inc. Delaware. Prva izhaja iz Amiga Inc., medtem ko ima druga v lasti ime Amiga za ZDA. Ampak, da bo zmeda popolna, obe podjetji že dolgo nista več poslovali in sta bili v izbrisu, sploh pa dolžni skupaj pol milijona dolarjev neplačanih davkov.

Obe podjetji sta prejšnji teden kot rečeno oživeli. Amino je skušal preprečiti distribucijo AmigaOS 3.1.4 z opozorilom in grožnjami partenrjem, ki za Hyperion prodajajo novo verzijo. Medtem ko je imel Amiga Inc. še pred letom dni 540 tisočakov dolarjev dolga, je to očitno zdaj rešeno, saj v ameriškem registru piše, da je podjetje v »good standing«.

Da se nekaj dogaja, kaže tudi spremenjeni napis v Workbenchu: namesto »Copyright 2018 Hyperion Entertainment. All Rights Reserved«, zdaj piše »Copyright 2018 Hyperion Entertainment CVBA. Developed under License.«

Dejstvo je, da sta obe ameriški podjetji, ki imata od 2000 v lasti večino intelektualne lastnine Amige, zavohali, da vse skupaj živi bolj kot kadarkoli prej in očitno lastniki želijo svoj del pogače od dogovora s Hyperionom 2009, po katerem lahko licenčno uporablja in trži dediščino Amige. Vse skupaj je še toliko bolj čudno, ker podjetji zastopa isti odvetnik kot tudi Cloanto. Je pa vprašanje, zakaj bi Cloanto investiral pol milijona v obuditev čudnih zombijevskih ameriških podjetij.

Retromanija

Kontakt z nami

Novice

© Copyright 2012-2018 Retromanija